5 motive pentru care Christian Benteke poate fi super-transfer pentru Liverpool


Liverpool sunt pe cale sa realizeze ce-l de-al saptelea transfer al acestei veri. Conform presei din Regat, "cormoranii" s-au inteles sa plateasca lui Aston Villa clauza de reziliere in valoare de £32.5m, in schimbul puternicului atacant Christian Benteke.

Acest transfer a starnit reactii controversate in cadrul suporterilor trupei de pe Anfield, insa Mark Jones vede mutarea una buna, iar mai jos sunt motivele care stau la baza acestui crez.

 

E mai mult decat un varf impins

Aston Villa v Liverpool - FA Cup Semi-Final : News Photo

Dezbaterea principala privind transferul lui lui Benteke, e centrata in jurul aparentului fapt, ca el nu s-ar potrivit stilului de joc al lui Liverpool. Talia sa si faptul ca e un jucator de forta, tinde ca unii fani sa-l asemuiasca drept o versiune belgiana a lui Andy Carroll, sau un mai tanar Rickie Lambert.

Atacantul de 24 de ani e foarte posibil sa imbrace numarul 9, imbracat in trecut de Carroll si Lambert, insa ceea ce a dovedit el in ultimele 3 sezoane la Aston Villa, pare sa demonstreze ca e mult peste fostii atacanti centrali de pe Anfield.

Mobilitatea e una din principalele caracteristici care-l diferentiaza de stereotipul atacantilor de forta, iar ritmul cu care poate sa-si depaseasca omul din marcaj in relatie 1 la 1, il face de-a dreptul fatal, in special atunci cand sunt dezvoltate contra-atacuri rapide. Daca acestea nu sunt calitati unui varf de calitate, atunci care ar fi altele?

 

A marcat pe banda rulanta intr-o formatie cu probleme a lui Villa

FBL-ENG-PR-TOTTENHAM-ASTON VILLA : News Photo

Accidentarea la tendonul lui Ahile, care l-a tinut departe pe Bentekea de Cupa Mondiala din 2014. Aceasta absenta i-a creat destule probleme la revenirea pe teren, ce s-a produs la inceputul sezonului 2014/2015, cu atat mai mult cu cat Aston Villa sub conducerea lui Paul Lambery a fost o formatie rigida si lipsita de creativitate.

In timpul sezonului s-a produs schimbarea pe banca tehnica, Tim Sherwood fiind instalat, iar lui Benteke i-a fost acordata libertatea la care ravnea, intr-o echipa construita in jurul lui. Astfel el si-a redescoperit pofta de gol, marcand din luna martie si pana la finalul sezonului 13 goluri, fiind un om important si in parcursul echipei sale catre finala Cupei FA.

49 de goluri in 100 de aparitii pentru Aston Villa e o rata de goluri impresionanta, iar daca Liverpool vor reusi sa-l aduca in zona sa de confort, Christian ar putea fi masinaria de goluri pe care cormoranii au cautat-o.

 

Nu va mai marca impotriva "cororanilor" 

Liverpool v Aston Villa - Premier League : News Photo

Din vara lui 2012, de cand s-a transferat la Aston Villa, Benteke a marcat 5 goluri in 7 aparitii contra lui Liverpool, incluzand aici si o dubla inregistrata in victoria cu 3-1 obtinuta pe Anfield, in Decembrie 2012, plus un gol decisiv, in semifinala Cupei FA din sezonul precedent.

Logic ca transferul unui jucator nu trebuie sa se bazeze prea mult pe evolutiile sale impotriva ta, chiar daca exista un dicton simpatic in lumea fotbalului, care spune ca "daca nu-l poti invinge, transfera-l". Daca tinem cont de acesta, cosmarurile lui Rodgers ar putea fi terminate si suferinta la care i-a impins belgianul, ar putea fi transformata intr-o arma impotriva echipelor adverse.

 

Pare partenerul ideal pentru Daniel Sturridge

Liverpool v Manchester United - Premier League : News Photo

Vi-l mai amintiti pe Daniel Sturridge? Chiar daca transferul lui Benteke se va perfecta, internationalul englez va ramane principala gura de foc pentru atacul cormoranilor. Revenirea sa dupa accidentarea la sold e preconizata pentru Septembrie, iar daca totul decurge conform planului, cu siguranta Daniel nu va fi omul din umbra pentru multa vreme.

Abilitatile fizice si atleticismul lui Benteke ar face din duo-ul cu Sturridge, o pereche foarte temuta, poate nu de acelasi nivel ca mobilitate cu cea Sturridge - Suarez, insa cu un plus incontestabil la capitolul forta. 

 

Suma de transfer nu e chiar atat de nebuneasca

Liverpool v Aston Villa - Premier League : News Photo

Chiar daca, ca si gabarit, e aproape de doua ori cat Sterling, privind suma de transfer, Benteke ar fi doar 2/3 din suma pe care cei din Liverpool au incasat-o pe Raheem, de la Manchester City.

In acest context, coroborat cu aspectul salarial, unde cu siguranta contractul lui Christian va fi mult sub ceea ce pretindea Sterling, mutarea lui Benteke capata sens. Varsta sa e una, 24 de ani, e una propice dezvoltarii pentru unul din cele mai puternice campionate din lume.

Una peste alta, decizia managementului cormoranilor, de a aduce in aceasta vara numerosi jucatori experimentati, care au crescut media de varsta a echipei, poate fi una benefica pe termen scurt si sa readuca trupa de pe Anfield in elita primelor divizionare din Anglia.

 

Citeste mai multe articole scrise de Mark Jones