Finala US Open: Duel echilibrat intre Nishikori si Cilic


00:05 Kei Nishikori 1.83 vs Marin Cilic 1.98

Dupa ce ieri Serena Williams s-a impus fara emotii in fata daneze Caroline Wozniacki, castigand al 6-lea sau titlu la US Open si al treilea consecutiv, astazi vom avea parte de finala de la baieti.

Pentru prima data in ultimii 9 ani, in ultimul act al competitiei nu-i gasim pe unul dintre Nadal, Djokovic sau Federer, lucru care spune multe despre "nebunia" acestei editii de la US Open. Aceasta e prima finala de mare slem din istorie in care doi outsideri in semifinale au reusit sa avanseze in ultimul act.

Mai mult decat atat, pentru ambii tenismeni va fi prima finala de grand slem din cariera lor, finala pe care au atins-o la 24 de ani, in cazul asiaticului, respectiv 25 in cazul jucatorului din Croatia. Kei devine astfel primul jucator asiatic care ajunge in finala unui turneu de mare slem.

Inaintea acestui turneu cei doi ocupau pozitia a 11-a, respectiv a 16-ea in circuit, iar schimbarea antrenorilor din urma cu cateva luni a avut efectul scontat in ambele cazuri, fiecare din ei si-au numit ca mentori fosti castigatori de turnee de mare slem, Michael Chang si Goran Ivanisevic.

Marin Cilic a mai patruns in TOP 10 in urma cu patru ani, cand a atins si semifinalele la US Open, insa cariera sa a luat o turnura nu foarte asteptata, anumite probleme cu accidentarile, plus suspendarea in urma unei spete de dopping l-au coborat semnificativ in clasament.

Intalnirile directe si parcursul lor la acest turneu

Cei doi tenismeni s-au intalnit in total de 7 ori, japonezul conducandu-l pe croat cu scorul de 5-2. In 2014 s-au produs doua din aceste dispute, la Brisbane si Barcelona, Kei castigand ambele partide cu 6-4/5-7/6-2, respectiv 6-1/6-3.

La US Open numaram alte doua dispute directe intre cei doi, prima in 2010, atunci japonezul s-a impus cu scorul de 3-2, intr-un meci cu doua tie-break-uri, iar doi ani mai tarziu Marin si-a luat revansa, scor 3-1, intr-o alta partida echilibrata, in care micile detalii au facut diferenta.

Ambii tenismeni au linii identice pe suprafata hard in 2014, 21 victorii - 7 infrangeri. Pe aceasta suprafata s-au inregistrat 5 dispute intre cei doi, japonezul are 3 succese, iar singurele victorii ale lui Cilic au fost obtinute pe aceasta suprafata, 2.

Kei Nishikori a surprins pe toata lumea cu victorii "marathoniene" de senzatie obtinute in fata lui Milos Raonic si Stanislas Wawrinka, ambele in 5 seturi, insa semifinala cu Djokovic a fost o veritabila opera de arta din partea tenismenului, un joc complet ce va fi foarte greu reeditabil.

Marin Cilic traverseaza deasemenea cea mai prolifica perioada a vietii, iar traseul sau pana in aceasta finala a parut unul mult mai facil, victorii in fata lui Baghdathis (abandon), Marchenko (3-0), Anderson (3-1) si Simon (3-2), in timp ce in fazele superioare a dispus in minimum de seturi de Berdych si Roger Federer.

 

Variantele parioristice si concluzii de final

Marin Cilic nu a mai reusit sa-l invinga pe Kei Nishikori de doi ani, in precedenta lor inalnire de la US Open. De atunci au urmat alte trei partide, toate fiind transate destul de clar in favoarea lui Kei. Putem afirma ca de cand cariera japonezului a luat o traiectorie ascendenta, croatul nu a mai reusi sa gaseasca antidot jocului sau, in special backhandului formidabil.

Din acest motiv consider probabila victoria lui Kei, un jucator care a aratat constanta de la inceputul turneului, inchizand definitiv gura contestatarilor care aduceau ca argumente conditia sa fizica nu foarte stralucita. 1.83 e cota pentru japonez, reprezinta recomandarea noastra pentru ultimul act de la US Open.

Ca alternative acestei selectii, nu ar fi deloc exclus un meci maraton intre cei doi, iar plafonul temporal setat de agentia noastra, peste 170.5 minute petrecute de cei doi pe parchet, la cota 1.88, pare o alternativa interesanta. Estimam ca vom avea parte de seturi disputate intre cei doi.

Privind disputele precedente de la US Open, in doua partide s-au inregistrat 3 tie-break-uri intre cei doi si la modul in care a servit Cilic, coroborat cu consecventa japonezului in a-si mentine propriul serviciu, raman si site-urile cu prelungiri o varianta bina platita, cota pentru minim doua tie-break-uri fiind 3.50.