Preliminarii EURO 2016: Romania incepe campania de calificare in Grecia


Romania incepe preliminariile Campionatului European 2016 intr-o deplasare care nu ne aduce amintiri foarte placute. Cu aproape un an in urma, selectionata lui Piturca rata calificarea la Mondialul brazilian, in urma unui baraj cu Grecia.

Dupa un 1-3 neverosimil la Pireu, selectionata noastra nu a putut remonta acest handicap si a obtinut doar un rezultat de 1-1 in returul de pe national Arena.

In randurile de mai jos am punctat cateva aspecte importante referitoare la aceasta partida:

SCHIMBAREA SISTEMULUI COMPETITIONAL

Europeanul ce se va disputa peste doi ani in Franta va fi prima editie la care vor participa 24 de echipe. Vorbimt de o suplimentare cu 33% a numarului participalentelor, fata de turneele finale disputate in ultimele cateva zeci de ani, o initiativa cel putin interesanta a lui Michel Platini.

Astfel, primele doua echipe clasate din fiecare grupa se vor califica direct la turneul final, de unde vor rezulta 22 de participante, la care se vor alatura, gazda Franta, respectiv formatia clasata pe pozitia a 3-a, care a are cea mai buna linie de clasament.

 

O GRUPA INTERESANTA PENTRU ROMANIA

Selectionata noastra face parte din grupa G, o grupa plina cu veche cunostiinte: Grecia, Ungaria, Finlanda, Irlanda de Nord si insulele Feroe. Discutand franc, majoritatea formatiilor sunt selectionate in fata carora ai nostrii au un ascendent moral incontestasbil in disputele directe, insa acest lucru nu ne va asigura calificarea.

 

ECHIPELE PROBABILE

GRECIA: Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Holebas - Tachtsidis, Samaris, Kone - Salpingidis, Mitroglou, Christodoulopoulos

ROMANIA: Tatarusanu - Tamas, Grigore, Chiciches, Rat - Hoban, Pintilii - Chipciu, Stancu, Maxim - Marica

 

STATISTICI SI CIFRE INTERESANTE

26 de ani a trecut de la ultima victorie obtinuta de Romania intr-un meci oficial contra Greciei. Se intampla in preliminariile CM 1990, iar atunci tricolorii s-au impus cu 3-0. Un nou succes al nationalei noastre are cota 4.00 la agentia Unibet.

Partida de la Pireu se va disputa fara supoteri in tribuna, acest lucru poate fi un avantaj considerabil pentru formatia noastra. Cu siguranta Claudio Ranieri, noul selectioner al elenilor, ar fi avut nevoie de elementul public pentru acest meci.

In ambele partide disputate toamna trecuta la baraj, atat Grecia, cat si Romania, au reusit sa puncteze in fiecare dintre partide. 2.10 e cota ca diseara ambele nationale sa fie prezente pe tabela de marcaj

Rivala noastra de diseara, care ne-a eliminat in drumul catre turneul final din Brazilia, a avut o vara productiva, reusind sa se califica in premiera in fazele superioare al unui Campionat Mondial. Elenii au fost elimiant in optimi de Costa Rica, in urma loviturilor de la 11 metri.