10 citate celebre ale lui Johan Cruyff, omul care a schimbat pentru totdeauna fata fotbalului


Johan Cruyff a fost omul care si-a pus cel mai mult amprenta pe fotbalul modern, fiind si cel mai mare fotbalist olandez din istorie.

Iti multumim pentru scoala de fotbal pe care ai creat-o la Ajax. Iti multumim pentru "dream team-ul" Barcelonei, pentru magica "portocala mecanica" a Olandei. Iti mai multumim pentru La Masia, pentru tiki taka si pentru ca l-a slefuit pe Guardiola.

Iti multumim ca ai infrumusetat fotbalul si l-ai facut atat de special.

 

“Sa joci fotbal e foarte simplu, insa sa joci fotbalul simplu e unul dintre cele mai grele lucruri care exista.”

 

"Exista o singura minge, de aceea e foarte important ca ea sa fie la tine."

"Cineva care a jonglat cu mingea in aer in timpul unui joc, insa care le-a permis celor patru fundasi adversi sa se replieze, e considerat grozav de suporteri. Eu spun ca ar trebui sa mearga la circ."

 

"Calitatea jocului fara rezultate e fara noima. Rezultatele fara calitate in joc sunt plictisitoare."

 

"Daca as fi vrut ca tu sa intelegi, as fi putut sa iti explic mai bine."

 

"De ce nu ai putea invinge un club mai bogat ca tine? Nu am vazut niciodata o sacosa de bani inscriind un gol."

 

"Inainte de a comite o greseala, nu am mai comis acea greseala."

 

"Atunci cand joci un meci, e dovedit statistic ca jucatorii unei echipe sunt efectiv in posesia mingii in jur de 3 minute pe meci in medie. Astfel, cel mai important lucru e ce faci in celelalte 87 minute de joc, atunci cand nu ai posesia mingii. Acest lucru face diferenta intre un jucator bun si unul mai putin bun."

 

"Trebuie sa ne asiguram ca cei mai slabi jucatori ai lor au posesia cel mai mult. Astfel vom recupera posesia intr-un timp cat mai scurt."

 

"Jucatorii de astazi suteaza doar cu siretul. Ar putea sa o faca cu interiorul, siretul, sau cu exteriorul ambelor picioare. Eu loveam mingea in toate aceste moduri. Matematic, eram de 6 ori mai bun decat jucatorii de azi."