De ce seria lui Jamie Vardy ar trebui sa insemne mai mult decat un simplu record Premier League


Ultimele zile au reprezentat din nou o veritabila avalansa media privindu-l pe Jamie Vardy. In tot acest timp mult prea putin s-a auzit numele lui Jimmy Dunne. Atacantul lui Leicester City tocmai ce a inregistrat recordul Premier League, marcand in 11 meciuri la rand, insa inca nu a doborat performanta irlandezului care a reusit intre anii 1931-1932 sa inscrie in 13 partide consecutive. 

La ce reprezinta fotbalul actual, e oarecum firesc sa se faca abstractie de acele cifre din perioada interbelica si sa se tina cont doar de era Premier League, dupa anii 1992-1993, insa aceasta e o abordare usor superficiala. Sunt mai multe unghiuri din care poate fi privit acest subiect si adevarul e undeva la mijloc, desi toata media, toate televiziunile incearca sa sublinieze performanta actuala, cea contemporana, si sa ingrope oarecum istoria.

Ironia e ca televiziunile sunt un factor si formatori de opinie urias, din acest motiv prefera ca multe date sa le raporteze la anii '92 si la startul actualei ere Premier League, ca si cum inainte de asta, fotbalul, statisticile si recordurile inregistrate in vremurile dinainte, nu ar fi relevante.

La o analiza mai atenta, realitatea e ca niciodata in istoria fotbalului nu am avut o perioada volatila, cu transformari atat de bruste ca si cea dintre anii 1990-1995. Foarte multe aspecte privind jocul s-au schimbat in acei ani, inclusiv fotbalul in sine.

Practic totul a inceput in 1987, cand moguli media precum a fost si Silvio Berlusconi au urmarit in primul tur preliminar din Cupa Campionilor o disputa Napoli - Real Madrid si s-a mirat cum de e posibil ca doua din cele mai bune echipe ale competitiei sa se infrunte intr-o faza atat de incipienta si una din ele sa paraseasca competitia.

A fost ideea de baza de la care s-a pornit privind Champions League, iar modelul brevetat oarecum de Berlusconi, care promitea retete financiare extraordinare, s-a raspandit rapid in jurul Europei, in special datorita influentei unor giganti media precum a fost Sky.

Consideram ca nu a fost deloc o intamplare faptul ca virgula Cupa Campionilor a devenit Champions League exact in anul in care in fotbalul englez s-a format Premier League-ul pe care il cunoastem noi in prezent. Anul de gratie a fost 1992.

In acest timp, averea crescanda a lui Berlusconi i-a permis antrenorului Arrigo Sachi sa se desfasoare si sa-si dezvolte ideile la AC Milan si sa transforme fotbalul de-o maniera majora, pentru prima data de la Ajaxul anilor '70. Abordarea foarte dinamica a Milanului nu doar ca a schimbat butucanosul fotbal italienesc, dominat decenii la rand de celebrul stil Catenaccio, pus la baza de Trapattoni si de Enzo Bearzot, insa a avut un impact major si in alte zole de pe batranul continent, dominat de initiative si orizonturi sterlie privind abordarea fazei ofensive. Cu un an inainte ca Sachi sa castige prima Cupa a Campionilor in 1989, PSV reusise sa castige acest trofeu, fara a castiga un singur meci in ultimele trei faze finale ale competitiei, reportand doar remize in care regula golului marcat in deplasare a facut diferenta. 

Ideile de joc ale lui Sachi aveau sa influenteze sportul exact de maniera in care doua decenii mai tarziu, Pep Guardiola avea sa o faca, insa stilul primului consideram ca a fost unul chiar mai interesant, deoarece in jocul de pase nu exista ideea de pasa la portar si acesta nu intervenea direct in constructia jocului.

Aceste conceptii despre joc au cauzat in mod direct un stil de joc preponderent ofensiv, care avea in scurt timp sa fie afectat de o decizie a regulamentelor. Regula Bosman avea sa fie deschiderea ideala pentru a privi fotbalul european ca si un intreg.

Acest efect al regulii respective e foarte greu de cuantificat, insa impactul ei a fost unul urias, indiscutabil. Din nou, vorbim de o perioada cu intense transformari: schimbari de natura tactica, schimbari de reguli, directive noi privind administrarea cluburilor, valoarea banilor s-a schimbat si in general tot ce a reprezentat fotbalul.

Aceasta transformare a fotbalului pana la fenomenul pe care-l cunoastem noi in prezent ar trebui sa ne dea serios de gandit si diferentele sunt foarte clare. Doar daca comparam finele anilor '80 cu ce reprezinta anul 2015, avem cateva diferente importante care au fost punctate mai sus, iar daca vom merge pana in perioada interbelica a anilor '30, e pur si simplu imposibil sa mai gasim foarte multe elemente comune intre aceste sporturi, in afara de minge si de numarul jucatorilor. 

Indiferent de unghiul din care e privita aceasta discutie privind compararea recordurilor intre diverse epoci, e destul de greu de oferit un verdict. E greu de raspuns cine a fost mai percutant intre van Basten si Ronaldo, deoarece in perioada olandezului, o rata de un gol la doua meciuri era o performanta remarcabila. Acum, un atacant mediocru se poate apropia cu usurinta la aceasta rata de 0.5 goluri / meci, insa acesta e rezultatul evolutiei fotbalului.

La fel si recordul lui Dunne in comparatie cu Vardy reprezinta o abordare improprie, deoarece in perioada anilor '30, numarul de goluri marcate / meci era unul foarte ridicat, iar preocuparea pentru faza defensiva era cvasi-inexistenta. Ca sa va faceti o idee, in sezonul dinainte ca Dunne sa inregistreze recordul de 13 meciuri consecutive cu gol marcat, atacantul celor de la West Ham, Tom Waring a fost golgheterul campionatului, cu 49 de goluri, urmat de Dixie Dean, care a terminat cu 44.

La o matematica si o logica elementara, e foarte clar ca e mult mai greu pentru un atacant sa inscrie in prezent in 11 meciuri consecutive, fata de perioada anilor '30, insa in acelasi timp e mai usor azi sa se inscrie, fata de perioada dintre anii 1980-1990. Totul trebuie raportat si scalarizat la epoca in care s-a inregistrat fiecare performanta in parte si raportarea la dificultatea atingerii ei.

Nimeni si nimic nu va putea ignora istoria si e foarte indicat sa o cunoastem, insa ea trebuie analizata contextual si raportata la anumiti factori ce pot servi ca reper. 

Daca Vardy va reusi sa egaleze recordul de 13 meciuri succesive cu gol, cu siguranta va spulbera definitiv toate aceste discutii si va avea parte de o veritabila "fanfara" in toata media europeana.