Cupa Mondiala 2014: Ce trebuie sa stii despre meciul USA vs Noua Zeelanda


Campionatul Mondial de baschet masculin din Spania, a inceput de trei zile. Numerioase surprize s-au inregistrat pe parcursul primelor partide disputate, de departe revelatia acestui turneu final fiind selectionata Senegalului, formatie care a reusit sa depaseasca nationala statului Puerto Rico, respectiv Croatia, in ceea ce a fost cea mai mare surpiza de pana acum.

In randurile de mai jos voi puncta cateva aspecte despre cel mai interesant meci al zilei de la acest turneu final, disputa dintre USA si Noua Zeelanda.

18:30 USA N/A vs Noua Zeelanda 41.00

Americanii, principalii favoriti la titlul mondial, au jucat pana in prezent doua partide, ambele castigate la o diferenta confortabila. Meciul de debut, contra Finlandei, a fost o lectie dura predata nordicilor, pe care i-au invins cu 114 - 55, trupa de peste ocean reusind un sfert #2 absolut fantastic, 29-2.

A urmat apoi la o zi distanta duelul cu Turcia, reeditarea finalei de la precedenta editie. A fost un meci total diferit fata de cel contra nordicilor, cel putin in prima repriza, cand europenii au reusit sa le tina piept americanilor si chiar sa-i conduca la pauza. Au urmat apoi doua sferturi deosebit de eficiente pe faza ofensiva, fiecare din ele cu minim 30 de puncte marcate, coroborate cu o defensiva mai precisa, in fiecare secventa ei incasand sub 20 de puncte.

 

Cat despre Noua Zeelanda, ei au pierdut in meciul de debut, contra Turciei, la doar 3 puncte diferenta, insa in meciul secund nu au mai reusit sa repete aceasta performanta, marcand doar 63 de puncte, in fata Republicii Dominicane, care a au reusit 76. 

Aceasta e a 5-a prezenta la un turneu final de CM pentru selectionata de la Antipozi, iar privind duelurile contra americanilor, o singura partida s-a inregistrat, la mondialul din urma cu 12 ani, USA impunandu-se la Indianapolis cu scorul de 110-62. A fost o editie la care neozeelandezii au termiant Mondialul pe locul #4. Cealalta disputa la nivel international a avut loc la Olimpiada de la Sydney din 2000, infrangere cu 56-102.

 

Ca si variante parioristice, prima tentatie e sa ne indreptam catre handicapul de -42.5 puncte in favoarea americanilor, la cota 1.90, spread care a fost acoperit in ambele partide disputate intre cele doua formatii. Ca alternative as mai propune doua selectii ce vizeaza performantele individuale.

Avem un duel intre numarul punctelor marcate de Kyrie Irving si Stephen Curry, doi conducatori de joc care au evoluat aproximativ acelasi numar de minute la acest mondial, un lucru normal daca tinem cont de apetenta lui Mark Krzyzewski de a uniformiza minutele petrecute pe parchet de oamenii de baza. Probabil cel mai bun shooter din lotul USA, Curry a ramas dator in primele doua partide, reusind doar 5.5 puncte / meci, aproape jumatate din cate a inregistrat Irving.

Ma astept la o rabufnire de orgoliu din partea fundasului lui Golden State Warriors, iar cota de 1.85 pentru ca el sa aiba mai multe puncte ca Irving mi se pare una tentanta