Revine sezonul de zgura: doua partide interesante la Casablanca si Houston


Dupa o saptamana de pauza in ATP, condimentata doar cu cateva meciuri din Cupa Davis pe parcursul week-end-ului, incepem in forta astazi, cu doua turnee de zgura menite sa pregateasca marele slem de la Ronald Garros ce va avea loc la sfarsitul lunii mai.

Casablanca si Houston vor fi cele doua "fronturi de lupta" pe parcursul acestei saptamani si in ciuda faptului ca ambele sunt turnee cotate doar cu 250 de puncte ATP, avem la start cateva nume mai mult decat interesante.

Doua meciuri din openul marocan, respectiv patru partide din prima zi de la Houston au loc astazi, alaturi de cateva meciuri de calificar. Cate o disputa de la fiecare turneu mi-a atras atentia, iar in randurile de mai jos am punctat cateva aspecte interesante.

berlocq carlos

17:05 Gabashvili 2.58 vs Berlocq 1.48

O disputa interesanta e programata azi in turul inaugural al Grand Prix-ului Hassan al II-lea din Maroc, rusul Gabashvili (#58) urmand sa joace in fata argentinianului Carlos Berlocq (#61).

Din punctul meu de vedere avem parte de un duel imprevizibil, in care notiunea de favorit e un termen foarte volatil si vad meciul unui mult mai "50/50" decat o arata cotele.

Cei doi tenismeni s-au intalnit pana acum de doua ori, Teimuraz castigand cu 2-0 ambele intalniri disputate in turnee de nivel Challanger, insa victoriile au fost obtinute cu 9 ani in urma si relevanta lor astazi e una neglijabila.

Argentinianul a disputat doar 5 partide in acest an 2014, "vinovat" de acest program mai lejer fiind faptul ca a devenit recent tata. 1 victorie si 4 infrangeri e balanta sudamericanului din acest sezon, in timp ce Gabashvili are 7 victorii si 10 infrangeri. Rusul nu a disputat nici un meci pe zgura in 2014, Carlos disputand doua partide, o victorie si un esec. Statisticile prezentate nu includ meciurile de Cupa Davis.

Nici unul dintre cei doi tenismeni nu au rupt gura targului la acest turneu de-a lungul participarilor lor, Gabashvili reusind un sfert de finala in 2009, in timp ce Berlocq a luat startul o singura data la acest turneu, in urma cu 8 ani, parasind competitia din primul tur.

Din punctul meu de vedere avem toate sansele sa avem parte de un meci disputat, peste 21.5 gameuri in meci fiind cel mai plauzibil scenariu la cota 1.83.

 

22:35 Sock 2.02 vs Karlovic 1.75

Al doilea meci al zilei programat in cadrul turneului de la Houston are loc intre favoritul local, Jack Sock si croatul Ivo Karlovic. Aceasta va fi a treia intalnire directa dintre cei doi tenismeni, croatul reusind sa se impuna in 3 seturi in fiecare din meciuri. Ambele intalniri au avut loc in ultimul an de zile, la Indian Wells in 2013 si in acest an la Memphis.

Pentru ambii jucatori acesta va fi primul meci disputat pe zgura in acest an. 2013 nu a fost prea reusit pentru nici unul dintre sportivi pe aceasta suprafata, Sock avand 7 victorii si 8 infrangeri, in timp ce Karlovic a avut doar 2 victorii si 4 infrangeri. In 2014 americanul a disputat un total de 15 meciuri, obtinand 8 victorii si 7 infrangeri, in timp ce cel poreclit "Dr. Ivo" are 19 partide, 11 succese si 8 infrangeri.

Desi nici unul dintre acesti doi tenismeni nu traverseaza o forma prea grozava in acest an, consider ca suprafata pe care se desfasoara acest meci e una care-l avantajeaza mai mult pe jucatorul gazda, dovada sta balanta de 23 de victorii si 11 infrangeri din ultimi 3 ani, semnificativ superioara lui Ivo, care are doar 9 succese si 12 infrangeri pe zgura din 2011 pana in prezent.

Un pariu interesant il consider cel pe outsiderul acestei intalniri, victoria lui Sock are cota 2.02 reprezinta un pariu realist, acesta dovedind ca ii poate face fata chiar si pe hard, suprafata in care croatul isi poate exploata cu usurinta arma sa principala, serviciul.

Dat fiind faptul ca in ultima intalnire directa s-a inregistrat un tie-break in primul set, o alternativa in acest sens poate fi si pariul ce presupune prezenta a peste 10.5 gameuri in setul inaugural, la cota 1.95.