Finala Miami: Episodul 40 al rivalitatii Nadal - Djokovic


21:30 Rafa Nadal 2.12 vs Novak Djokovic 1.72

Prima confruntare dintre acesti doi tenismeni pe anul 2014 se va concretiza in acest ultim act al celui de-al doilea turneu de Masters al anului, Miami.

Novak Djokovic porneste favorit in aceasta confruntare, gratie succesului obtinut la precedentul turneu de la Indian Wells, unde a trecut cu 2-1 in finala cu Federer. Prestatia solida a sarbului la acest turneu ii ofera prima sansa, insa Nadal a aratat imbunatatiri semnificative in jocul pe aceasta suprafata, dovedind ca eliminarea din turul III de la IW in fata lui Dolgopolov a fost un simplu accident.

Ambii tenismeni au reusi sa se califice in acest ultim act in urma abandonului adversarilor, atat Berdych, cat si Nishikori nu au jucat nici o minge in semifinale, declarand forfait-ul, Berdych datorita unui virus la stomac, in timp ce japonezul a avut probleme la picior, in zona inghinala. Aceast gen de calificarea in finala a celor doi tenismeni e o premiera veritabila in era Open, dublul walkover.

Analiza rivalitatii Rafa - Nole

Dupa cum am spus-o si mai sus, aceasta finala reprezinta episodul #40 al ceea ce este deja cea mai mare rivalitate din istoria tenisului, acest duel depasind celebra inclestare intre Lendl si McEnroe, care au disputat 36 de intalniri directe. Spaniolul conduce cu 22-17, insa dupa triumful in fata sarbului la US Open, au urmat 2 infrangeri consecutive in minim de seturi, in finalele de la Beijing si la Turneul Campionilor.

Segmentand aceste dispute intre Rafa si Nole, remarcam o cifra record de 19 de finale de Masters disputate intre cei doi, sarbul conducand cu 10-9, in schimb ibericul a fost mult mai bun in cele 11 ultime acte ale turneelor de grand slem pe care le-au disputat cei doi, Rafa conduncand cu 8-3.

Referindu-ne la intalnirile disputate pe aceasta suprafata hard, sarbul conduce destul de autoritar, 13-7, avand ocazia astazi sa-si dubleze suma victoriilor obtinute contra Nadal pe aceasta suprafata, in comparatie cu esecurile.

Ce reprezinta Miami pentru acesti doi tenismeni

Aceasta va fi a 4-a finala disputata de Rafa la Miami, aceasta fiind singurul turneu de Masters, alaturi de Paris-Bercy, unde jucatorul originar din Mallorca nu a reusit sa castige trofeul.

De partea cealalta, Novak Djokovic poate sa-si asigure cel de-al patrulea titlu la Miami, respectiv a doua dubla Indian Wells - Miami. Ar fi pentru prima data in cariera cand castiga acest turneu dupa doar 4 jocuri disputate, pe langa abandonul din semifinale al lui NIshikori, Florian Mayer fiind nevoit deasemenea sa abandoneze in tururile anterioare.

Concluzii de final

Intotdeauna e greu de pronosticat o disputa Nadal - Djokovic, iar opinia mea e ca acest meci e unul cu sanse 50/50, din acest motiv am decis sa recomand varianta outsiderului.

Sarbul are confortul moral furnizat de precedentele succese de la acest turneu, in timp ce Rafa are o motivatie uriasa in a dobori si acest penultim bastion al turneelor de Masters, ibericul va avea alaturi marea majoritate a publicului, zona Miami fiind una binecunoscuta datorita populatiei hispanice rezidente.

Victoria lui Nadal la cota 2.12 poate reprezenta o varianta, la fel cum handicapul de +1.5 game-uri in favoarea la cota 1.83, tradus prin avantajul unui break, ar putea oferi putina siguranta in plus. Ultima propunere, insa nu cea din urma, reprezinta varianta unui clasic de 3 seturi, selectie care are cotatia 2.25 in oferta Unibet.