Marele Premiu de la Abu Dhabi: Rosberg are sansa lui in lupta pentru titlu


Peste 5.000 de kilometri de curse, in 18 tari diferite s-au parcurs in acest sezon, care ne ofera ultima cursa a sezonului. O lupta acerba se da intre colegii de echipa Lewis Hamilton si Nico Rosberg. Oare cine va castiga titlul de campion ? Hamilton e mare favorit, avand cota 1.20, insa cota de 4.15 a lui Rosberg, consideram ca emana valoare "prin toti porii".

Nimeni nu contesta statutul de favorit al britanicului din acest weekend, lucru datorat flexibilitatii optiunilor prin care el ar putea castiga, o clasare in primii doi piloti i-ar aduce matematic titlul de campion, indiferent de rezultatul lui Rosberg. 11 curse din acest sezonul i-au avut intre primele doua pozitii pe cei doi piloti, lucru care spune enorm despre dominatia si monotonia de care am avut parte in acest sezon.

Statistic, sansele lui Lewis sunt cele expuse mai sus, insa in ciuda acestui fapt, el nu are garantat faptul ca va reusi sa termine cursa. Practic aceasta e marea problema daca analizam prestatiile favoritului, care a terminat pe primul loc de 15 ori, pe pozitia secunda de 13 ori, pe trei a fost de doua ori, pe patru o singura data, in timp ce de alte 5 ori, nu a mai reusit sa termine cursa, abandonand.

Mercedes a suferit patru abandonuri din ratiuni tehnice pe parcursul acestui sezon, cate doua pentru fiecare dintre cei doi piloti, britanicul fiind nevoit sa se retraga in Belgia, in urma unei coliziuni controversate cu Rosberg. In general circuitul de la Yas Marina a fost unul in care pilotul din Anglia s-a descurcat bine, plecand din pole position in patru din ultimele cinci curse, insa castigand doar in 2011, in 2010 si 2012 fiind nevoit sa se retraga.

Hamilton a declarat ca va merge la victorie, ca de obicei, insa cu siguranta vom avea parte de un duel extrem de interesant, roata la roata, cu coechipierul sau. Nu putem omite insa ca pentru Lewis cel ma important e sa termine lupta "in picioare", din acest motiv nu ar trebui sa ne mire foarte tare echilibrul dintre cei doi privind duelul direct, Rosberg avand 2.10 sa-i ia fata lui Lewis, care are 1.85 in acest duel.

 

Cum arata lupta in afara primelor doua pozitii

E foarte greu sa ne imaginam ca cineva ar putea invinge masinile mercedes intr-o cursa in care puterea intrinseca inseamna mult, insa daca ar fi sa ne gandim la o echipa, poate ca Williams ar avea o sansa. Monoposturile FW36 au fost extrem de eficiente si cele doua mari linii drepte ale circuitului de la Yas Marina, le favorizeaza.

Calificarile estimam ca vor fi un "meci" diferit fata de marea cursa de duminica. Presiunea unica si titlul pus in joc, care ar putea fi decise intr-o singura tura, iar oameni care sunt in afara acestei batalii psihologice dintre Nico si Lewis, cum ar fi Botas la cota 12.00, respectiv Massa la 18.00, ar putea profita.

Joi am avut confirmarea oficiala ca doi dintre cei mai galonati piloti din istoria recenta isi vor schimba echipele. Pentru Fernando Alonso va fi ultima cursa la Ferrari, care va fi inlocuit de neamtul Sebastian Vettel.

Sansele ca unul dintre cei doi sa prinda podiumul sunt destul de mici, chiar si privind pariurile "castigatorul cursei, fara Rosberg si Hamilton", unde Vettel are 5.00, in timp ce Alonso are cota 12.00.

 

Ce ne va aduce anul 2015 ?

Toata lumea spera ca noul sezon sa fie unul diferit, incare brutala suprematie a masinilor Mercedes sa fie finalizata. Daca e sa analizam cotele oferite de Unibet, sansele sunt desut de mici ca acest lucru sa se intample, Ferrari, in ciuda faptului ca va avea doi fosti campioni mondiali in echipa pentru al doilea an consecutiv, au abia cota 10.00 pentru a castiga titlul de campioni la anul, fiind abia a 5-a favorita la constructori.

Mercedes au valoarea 1.35 pentru a se impune din nou, in timp ce McLaren, foarte probabila destinatie a lui Alonso, e a doua favorita, cu cota 4.00. Red Bull, ocupanta locului secund in acest sezon, respectiv castigatoare la constructori patru ani la rand, pana la aceasta dominatie Mercedes, sunt oarecum surprinzator abia a treia favorita, cu 4.50, la distanta infima de Red Bull.

Valorile sunt inca premature, multe miscari administrative se mai pot intampla pana la startul noului sezon din Martie 2015, ramane de vazut ce formule vor alinia echipele la startul primei curse de la Antipozi si daca zvonurile se vor confirma.

Keith Collantine e editor si la blogul de Formula1 - F1 Fanatic.