Marele premiu de F1 al Austriei: Nu pariati pe Red Bull la Red Bull Ring


Daca conduci o companie care detine doua echipe de Formula1, plus un circuit care-ti apartine, nu-i asa ca cel putin in teorie, masinile tale ar trebui sa aiba un avantaj si circuitul sa fie croit dupa nevoiele monoposturilor tale?

Am putea spune despre cursa desfasurata in acest week-end pe Red Bull Ring, contand pentru Marele Premiu al Austriei, ca ar putea fi decorul ideal obtinerii unor rezultate bune, pentru ca echipa Red Bull si surata Toro Rosso. Nu e cazul insa, circuitul, construit pe dealul Styrian, numara trei portiuni drepte, plus o catarare mare, care solicita impetuos motorizari puternice, ceea ce, din pacate pentru ei, Red Bull nu au in acest sezon.

 

Mercedes si Williams prind aripi

Canadian F1 Grand Prix : News Photo

Mercedes chiar au aripi in acest sezon, in ciuda faptului ca anul trecut in Austria, primele doua pozitii ale grilei de start nu le-au apartinut. Masinile de la Williams, dotate si ele cu motor Mercedes si-au valorificat din plin potentialul tehnic pe acest circuit, iar Felipe Massa a produs o uriasa surprinza, obtinand primul sau pole position din ultimii 6 ani si castigand cursa. Cota ca el sa reuseasa acelasi lucru anul asta e 51.00, in timp ce coechipierul Valtteri Bottas e mai bine cotat, avand valoarea 34.00.

Nu trebuie omis insa ca succesul reportat de Williams anul trecut, a fost unul oarecum conjunctural. Soferii Mercedes au intampinat serioase probleme in calificari. Lewis Hamilton a avut parte de o zi teribil de modesta in sezonul trecut, pornind de pe 9 in grila de start si terminand pe aceeasi pozitie. 

Sezonul 2015, insa, este unul fabulos pentru britanic, care pana in prezent a reusit 6 pole-uri, din 7 curse disputate. Hamilton are cota 1.55 pentru a se clasa din nou pe prima pozitie in grila de start, in timp ce coechipierul sau Nico Rosberg are 2.50 pentru a-i lua fata si a proni primul.

De la cursa de anul trecut disputata pe Red Bull Ring, Mercedes nu a mai cedat pole position-ul. In acest sezon, nu doar ca masinile lor au pornit din pozitii fruntase in fiecare cursa, ele au s-au si clasat pe podium in fiecare din cele 7 curse consumate pana in prezent. Oare se va termina fabuloasa serie in acest week-end? Cota ca cel putin una dintre masinile Mercedes sa nu finalizeze cursa austriaca are valoarea 4.75.

Mercedes ar trebui sa ia in serios amenintarile venite de la echipele rivale, in particular de la Ferrari. Sebastian Vettel a inceput cursa din Canada de pe pozitia a 18-a, insa a urcat pana pe pozitia a 5-a, gratie unui monopost care a suferit multiple imbunatatiri in ultimele saptamani, la motor si la partea de aerodinamica. "Am vazut la rivalii nostrii un potential in crestere, chiar daca acesta nu s-a observat foarte clar prin rezultatul obtinut", a concis directorul executiv al celor de la Mercedes, Toto Wolff.

 

Arma secreta a celor de la Ferrari

Shell at the Canadian F1 Grand Prix : News Photo

Arma secreta a acelor de la Ferrari in acest week-end ar putea-o constitui gestionarea pneurilor. Super soft-urile si soft-urile celor de la Pirelli vor fi folosite, iar in acest an deja am vazut monopostul SF-15T al celor de la Ferrari rezistand cateva ture in plus cu aceste gume, ceea ce le confera un avantaj strategic si un soi de flexibilitate. Daca Vettel ar putea sa depaseasca o masina Mercedes in calificari, sau la inceputul cursei, vom avea toate ingredientele unei curse de pomina.

Cotele pentru victoria unei masini Ferrari sunt destul de mari, 9.00 pentru Vettel, respectiv 18.00 pentru Kimi Raikkonen, finlandezul obtinand ultima victorie de etapa acus mai bine de 2 ani de zile. Pariurile pe cea mai rapida cursa consideram ca sunt mai tentante. Aceste selectii ar putea fi decise de pilotul care schimba pneurile pe soft-uri catre finele cursei, scenariu care tinde sa il favorizeze pe finlandezul celor de la Ferrari.

Kimi a obtinut deja doua titluri in acest sezon privind cea mai rapida cursa, incluzand aici si recenta reprezentatie de al Marele Premiu al Canadei. Raikkonen poseda 42 de astfel de premii in decursul carierei, fiind cel mai bun din istorie din acest punct de vedere, dupa Michael Schumacher.

Tinand cont ca valoarea pentru acest tip de pariu e tot 18.00, la fel ca si pentru castigarea cursei, consideram mult mai tentanta parierea pe finlandez sa reuseasca cea mai rapida cursa. 

 

Keith Collantine e editorul al blogului F1 Fanatic