Marele Premiu al Austriei: Red Bull dau semne de viata, insa cel mai probabil nu vor castiga "acasa"


Red Bull au reusit sa rastoarne cotele si sa obtina la Baku o victorie socanta, in etapa a opta a Campionatului Mondial de Formula1. Succesul respectiv a venit ideal ca timing, chiar inainte de cursa "de casa" de pe circuitul austriac Red Bull Ring. 

Aceasta va fi a patru cursa ce se va disputa pe circuitul Styrian, circuit care nu s-a dovedit a fi foarte prietenos cu echipa gazda. Liniile drepte si urcarile nu sunt punctul forte al celor de la Red Bull, insa dupa cursa din Azerbaidjan, moralul e la cote maxime si se asteapta o replica competitiva a celor doua masini.

E greu de crezut ca vedem o masina Red Bull sa depaseasca ambele masini Mercedes si Ferrari in calificari si asta pentru ca pare sa le lipseasca ritmul. Monopostul RB13 a avut mari probleme de ordin tehnic in cinci din cele opt curse ale acestui sezon, mai mult ca orice alta masina. De asemenea, cele doua masini au reusit cele mai putine tururi complete in acest sezon, mai putine chiar si modestele masini ale celor de la McLaren.

Sesiunile de calificari sunt insa destul de atipice. Red Bull au fost cie mai rapizi in ambele sesiuni de calificari de vineri din Azerbaidjan si au o cota destul de buna sa repete aceasta performanta si saptamana asta. Daniel Ricciardo si coechipierul Max Verstappen au ambii cota 15.00 sa fie clasati primii, sau poti paria pe echipa lor sa obtina cel mai bun timp, la cota 9.00

Principalii favoriti la castigarea acestei curse sunt Lewis Hamilton si Sebastian Vettel, cu 1.77, respectiv 3.25. Nu sunt greu de inteles aceste cote, mai ales daca vom avea parte de o cursa linistita, in care cei doi nu vor fi implicati in incidente. Cotele pentru o clasare pe podium nu sunt foarte atractive, singura valoare oarecum tentanta pe care am reusit sa o decriptam e cota de 34.00, pentru o clasare pe podium a lui Sebastian Ocon.

Astea fiind zile, lupta din calificari nu se anunta foarte interesanta. O varianta ar putea fi reprezentata si de Kimi Raikkonen, care nu e recunoscut ca un specialist "one-lap", insa acesta l-a depasit pe Vettel in doua din ultimele trei curse, incluzand aici si pole-ul de la Monaco, unde organizatorii au indicat folosirea aceluasi tip de gume cu cel care va fi folosit in Austria.

Consideram destul de greu anticiparea clasamentului privind sesiunea de calificari, fiecare tura urmand sa se consume in 65 de secunde sau mai putin, circuitul Austriac fiind cel mai scurt din intreaga competitie. Asta inseamna ca limita dintre piloti va fi mai "ingusta" ca de obicei si in loc de zecimi de secunda intre piloti vom avea de sutimi de ecunda.

Doar patru piloti au reusit pana in acest moment al sezonului sa reuseasca pole-uri si dintre ei cea mai buna cota pentru a repeta isprava o are Kimi Raikkonen, care are 17.00, fata de valoarea 1.55 pentru Hamilton. Vettel si Bottas au ambii 4.00

Ramane de vazut daca dupa startul cursei, Raikkonen va reusi sa il depaseasca pe Vettel. El nu a reusit asta niciodata in cele opt curse ale acestui sezon si dupa cursa de la Monaco, multe guri au afirmat ca cei de la Ferrari nu i-au permis asta. Cotele ca finlandezul sa sparga gheata si sa fie clasat mai bine ca Vettel e 4.10.

Keith Collantine este editorul blogului de Formula 1 - F1 Fanatic